Monella taloyhtiöllä on edessään mittavia korjausinvestointeja, joilla pidennetään kiinteistön elinkaarta ja vahvistetaan samalla sen arvoa.
Taloyhtiöiden hallituksilla ja isännöitsijöillä on kuitenkin vain harvoin riittävästi talotekniikan ja kiinteistöalan tuntemusta, joilla kalliit projektit saataisiin vietyä suunnitelmallisesti ja onnistuneesti läpi. Puolueettoman asiantuntijan näkemyksiä ja vaihtoehtoja parhaasta toteutustavasta on niitäkin työlästä löytää.
Niinpä hankintahetkellä hyvältä ja oikealta tuntunut päätös saattaa pahimmillaan osoittautua jo muutaman vuoden päästä kalliiksi virheliikkeeksi sekä taloyhtiölle että sen osakkaille.
Edellä kuvatut tilanteet ovat tulleet tutuksi myös Granlund Isännöinti oy:n toimitusjohtajalle Tero Heikkilälle. Ne ovat myös yksi keskeinen syy, miksi yli tuhat kiinteistö- ja rakennusalan osaajaa eri puolella Suomea työllistävä asiantuntijatalo päätti viime keväänä laajentaa toimintaansa isännöintipalveluihin.
Granlund on 60-vuotias kiinteistö- ja rakennusalan konserni, jonka repertuaariin kuuluvat mm. talotekninen suunnittelu, energia- ja kiinteistöalan konsultointi, rakennuttaminen ja valvonta sekä kiinteistöjohtamisen ohjelmistot.
”Tähän kokonaisuuteen isännöinti sopii luontevasti. Pystymme tarjoa-maan taloyhtiölle kiinteistöalan laajaa asiantuntemusta, hankimme työlle parhaat tekijät ja valvomme, että kaikki tehdään kuten on sovittu”, Heikkilä tiivistää.
Oikea järjestys energiainvestointeihin
Alalta pitkän kokemuksen omaava Heikkilä painottaa kiinteistön arvoon pohjautuvan pitkäjänteisen ja kokonaisvaltaisen isännöinnin ja kiinteistönhuollon tärkeyttä.
”Käytännössä isännöitsijä on taloyhtiön ja sen osakkaiden omaisuudenhoitaja, jonka on aina katsottava eteenpäin. Hänen on mietittävä yhdessä hallituksen kanssa, kuinka kiinteistön arvo säilyy ja kehittyy mahdollisimman vakaasti”, aiemmalla työurallaan muun muassa Isännöintiliittoa luotsannut Heikkilä kuvailee.
Esimerkiksi kelpaavat energiatehokkuusinvestoinnit. Tälläkin hetkellä monessa taloyhtiössä pohditaan linjasaneerausten lisäksi esimerkiksi ikkunoiden uusimista, lämpöpumppujen hankintaa, yläpohjan eristämistä tai julkisivun ja ulkovaipan korjaamista.
Granlundin taloyhtiöiden energiapalveluista vastaava ryhmäpäällikön Timo-Mikael Sivulan mukaan isot ja kalliit investoinnit voivat kuitenkin valua hukkaan jo suunnitteluvaiheessa, mikäli niissä ei hallita kokonaisuuksia.
”Taloyhtiö voi esimerkiksi hankkia ensin lämpöpumput ja innostua seuraavina vuosina vaihtamaan tiiviimmät ikkunat sekä parantamaan lämmön-eristystä. Mikäli investoinnit olisi tehty päinvastaisessa järjestyksessä, taloyhtiö olisi pärjännyt pienempitehoisilla, vähemmän sähköä kuluttavilla ja myös edullisemmilla ilmalämpöpumpuilla. Säästyneillä euroilla olisi voitu rahoittaa muita investointeja”, Sivula toteaa.
Juttu julkaistiin ensimmäistä kertaa HS:n ja Rakennuslehden Taloyhtiöextra-liitteessä 31.10.2020.